Kopaszodás

A kopaszság a haj részleges vagy teljes hiánya. A kopaszodás mértéke és formája igen eltérő lehet, ám a leggyakoribb a férfias típusú kopaszodás, más néven androgén alopécia (hormonális receptorok zavara).

Kopaszodás

A férfias típusú kopaszodás nem keverendő össze az alopécia areata-val (foltos kopaszodás), amely gyakran jár foltos hajhullással. Ez utóbbi extrém formája az alopecia totalis, amely a haj teljes elvesztésével jár. A kopaszodás legszélsőségesebb formája pedig az alopécia universalis, ahol a test egész felületéről kihullik a szőrzet és a haj.

A férfiak több mint 95%-nál a haj elvékonyodását a férfias kopaszodás, vagy az androgén alopécia okozza, amelynek elsődleges oka a férfi nemi hormonokra (androgén) való fokozottabb érzékenység a koponya bizonyos részein. Ez generációról generációra öröklődik és a környezeti tényezők kevéssé befolyásolják.

Hét férfiből négynek van esélye arra, hogy a kopaszodás génjét örökölte és néha a hajhullás, a kopaszodás már serdülőkor végén is elkezdődhet. A 20-30 éves kor között kezdődő kopaszodás jellegzetes mintát követ. Először a hajvonal húzódik hátrébb és a fejtetőn is fokozatosan ritkulni kezd a haj, majd végül a két ritkuló terület összetalálkozik. Ez a típusú kopaszodás egy jellegzetes U alakot formál a fej hátsó és oldalsó része körül.

A nők a kopaszodás folyamatát sokkal nehezebben dolgozzák fel, mint a férfiak. Sokszor a nőiességet jellemző dús hajkorona fokozatos elvesztése depressziót, pánikot, és az önbecsülés csökkenését is kiválthatja.

Nők esetében a kopaszodás két típusa figyelhető meg: a feminim típusú és a maszkulin típusú. Az első esetnél a fejbőr közepénél kezdődik el a haj ritkulása oly módon, hogy lecsökken a hajsűrűség és láthatóvá válik a fejbőr. A második esetben a kopaszodás a férfiakra jellemző módon történik. Szerencsére a legtöbb nőre nem ez a típusú kopaszodás a jellemző, ám a hajregenerálás megfelelő formában történő alkalmazása elengedhetetlen, bármelyik típusról is legyen szó.

Kapcsolódó cikkeink: Tudjon meg többet mit ajánlunk a hajhullásra, illetve milyen hajhullás elleni megoldásokkal tud védekezni a kopaszodás ellen.

Hormonális zavarok

A kopaszodás hátterében hormonális zavarok is állhatnak. A nők szervezetében a női hormonok (ösztrogén) és a férfi hormonok (androgén) is megtalálhatóak.

Normális esetben az ösztrogén van túlsúlyban, amelyek meghosszabbítják a haj növekedési ciklusát, talán ezért is olyan természetes a hosszú haj növesztése egy nő esetében. Amikor a hormonháztartás működése felborul, az androgén hormonok kezdenek nagyobb számban termelődni, amelyek lerövidítik a haj növekedési szakaszát és férfias típusú kopaszodás veszi kezdetét különösen akkor, ha a szervezet a DHT-ra (dihidro-tesztoszteron) fokozottan érzékeny.

Egyéb kiváltó okok

A hajhullás, vagy kopaszodás folyamatának egyéb kiváltó okai is lehetnek.

 • Vitaminhiány, illetve annak túladagolása;
 • Rossz vérkeringés, alacsony vérnyomás;
 • Fogamzásgátlók;
 • Időskori kopaszodás;
 • Egyoldalú táplálkozás (alacsony vitamin és ásványi anyag bevitel);
 • Véralvadást gátló gyógyszerek;
 • Pajzsmirigy, vese, illetve női hormonzavarok;
 • Hosszan tartó láz;
 • Hosszabb ideig fennálló stressz hatás;
 • Különböző gyulladások jelenléte (mandula, fog).

A felsorolás alapján látható, hogy a hajhullás okai számtalan tényezőre vezethetőek vissza, sok esetben ezek együttes hatása következtében alakul ki a nemkívánatos állapot.

A kopaszodás megelőzése

A kopaszodás általában nem egyik napról a másikra alakul ki. Vannak különböző előjelei, ennélfogva már a kezdeti fázisban is lehet tenni valamit.

A hajhullás folyamata még akkor is lassítható a megfelelő táplálkozással, a vitaminok és ásványi anyagok pótlásával, valamint megfelelő kozmetikumok használatával, amikor az genetikai okokra vezethető vissza.

A férfiak általában kevésbé fordítanak kellő figyelmet a megfelelő kozmetikum, sampon és hajápoló szerek kiválasztására, holott azok segítségével évekkel meghosszabbítható a haj eredeti állapota.

A Renokin sampon, hajregeneráló és vitalizáló kozmetikumok együttesen teszik lehetővé a haj és a hajas fejbőr egészségének fenntartását. Használatuk segítségével a hajhullás lelassítható, megállítható, valamint a folyamat visszafordítható.

1 Male pattern baldness Szerző: University of Maryland Medical Center Megjelent: 2011. 5. 13  http://www.umm.edu/ency/article/001177.htm

2 Female pattern baldness Szerző: University of Maryland Medical Center Megjelent: 2010. 3. 10  http://www.umm.edu/ency/article/001173.htm

3 Male Pattern Baldness Treatments Szerző: WebMD Megjelent: 2011. 10. 4  http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/hair-loss-treatments-men

4 A férfiak kopaszodásának okai Szerző: WebBeteg Megjelent: 2012. 3. 14  http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/12647/a-ferfiak-kopaszodasanak-okai

További cikkek

Hajhullás okai
Okok és azok kezelése A hajhullás okai közé számos tényező sorolható. Mielőtt azonban bármiféle kezelésbe kezdenénk, nem árt kideríteni, hogy mi áll a folyamat hátterében. Előfordul, hogy a hajhullá...

Hajnövesztés
  Nagyon sok ember vágya a dús, egészséges hajkorona, bizonyos esetekben pedig az extrém gyors hajnövesztés elérése, azonban sajnos olyan, hogy azonnali hajnövesztés nem létezik. De aggodalomr...

Kapcsolódó termékeink:

Renokin Haj Revitalizáló Program

A Renokin Haj Revitalizáló Program dúsítja, selymesebbé és fényesebbé teszi a hajat, aktív alkotórészeivel hatékonyan megelőzi a hajhullást, és új haj növekedését segíti elő mellékhatások nélkül.

Renokin lashlash

A Renokin Lash Lash szempillanövesztő folyadék (5 ml) segítségével nincs többé szükség műszempillára. Igéző tekintet természetesen, lépésről lépésre.


KEZDJEN BELE A HAJNÖVESZTÉSBE!

MegrendelemKlikk ide

Klinikailag tesztelve részletek itt

 • Kik használják!

  ... Ezt a blogot inkabb a lanyok figyelmebe ajanlom.
  Muszempilla, soros, tincses, 3D 4D 20D 󾌴 Ismeros szavak? 󾰀 Igen, en is...

 • Vélemények

  Nagyon örülök,hogy rátaláltam.

  3 hónapja használom de már az előző hetekben is hatásos volt a szer. Nagyon örülök, hogy rátaláltam az erre hajnövesztőre. A samponnak például kimondottan jó az illata. Bár nem túl olcsó, de ez a lehetőség igazán meg ér ennyit. Köszönöm!

  - Nyarsánszki Zoltán

  A hajhullásom megszűnt, jöhet az új frizura!

  Sok megpróbáltatás ért az évek folyamán, de a legrosszabbra nem voltam felkészülve. Eleinte csak azt vettem észre, hogy hullik a hajam, de hát ugyan, kinek nem?!? A problémát még csak nem is én, hanem a fodrásznőm vette észre. Foltos hajhullás. Értetlenül álltam a dologhoz, és ő sem tudott kellő információt adni a pontos megoldásról, így az internethez szaladtam, és mentsváramként a Renokint választottam. Bárcsak pasiválasztásban lennék ilyen profi! A hajhullásom megszűnt, itt az ideje egy új frizurát választanom.

  - Kriffel Mária

  Olvasson további véleményeket…

  Bőrgyógyász ajánlásával

  Dr. Apostol Éva vagyok, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen diplomáztam, majd a szakvizsgáig a X.ker Bőrgondozóban szereztem nagy gyakorlatot. Később a Központi Honvéd Kórház bőrgyógyászati osztályán dolgoztam, ahol neves bőrgyógyászoktól megtanultam, hogy ne csak a bőrtüneteket, hanem az egész \"embert\" vizsgáljam. 20 éve folytatok magánrendelést. Nem szokásom termékeket támogatni de a Renokint használó betegeim olyan szép sikereket értek el, hogy úgy döntöttem, szívesen adom a nevem egy ilyen termékhez, mely ráadásul bizonyítottan működik. Számomra az is megyőzo volt , hogy proDERM klinika végezte a klinikai teszteket , hasonlóan mint a L’Oreal, Revlon és Henkel termékekét is. A bőrgyógyászatot nagyon nehéz, de gyönyörű szakmának tartom, ami számomra nem csak hivatás, hanem hobby is, így a legnagyobb ajándék számomra a gyógyult, elégedett páciens.
  Kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal a drapostol.eva@gmail.com e-mail címen. 48 belül válaszolok Önnek.

  Ügyfélszolgálat

  Megrendelésével kapcsolatban forduljon ügyintézőnkhöz: (06) 1 999 6211
  ugyfelszolgalat@renokin.eu
  8.00-16.30 óra között


  Szaktanácsadás:

  Dr. Apostol Éva
  Kérdéseit a drapostol.eva@gmail.com
  e-mail címen teheti fel szakemberünknek, aki 48 órán belül válaszol Önnek


  100%-os pénzvisszafizetési garancia!

  Kiszállítás 24 órán belül

  Természetes összetevőket tartalmaz