Kopaszodás

A kopaszság a haj részleges vagy teljes hiánya. A kopaszodás mértéke és formája igen eltérő lehet, ám a leggyakoribb a férfias típusú kopaszodás, más néven androgén alopécia (hormonális receptorok zavara).

Kopaszodás

A férfias típusú kopaszodás nem keverendő össze az alopécia areata-val (foltos kopaszodás), amely gyakran jár foltos hajhullással. Ez utóbbi extrém formája az alopecia totalis, amely a haj teljes elvesztésével jár. A kopaszodás legszélsőségesebb formája pedig az alopécia universalis, ahol a test egész felületéről kihullik a szőrzet és a haj.

A férfiak több mint 95%-nál a haj elvékonyodását a férfias kopaszodás, vagy az androgén alopécia okozza, amelynek elsődleges oka a férfi nemi hormonokra (androgén) való fokozottabb érzékenység a koponya bizonyos részein. Ez generációról generációra öröklődik és a környezeti tényezők kevéssé befolyásolják.

Hét férfiből négynek van esélye arra, hogy a kopaszodás génjét örökölte és néha a hajhullás, a kopaszodás már serdülőkor végén is elkezdődhet. A 20-30 éves kor között kezdődő kopaszodás jellegzetes mintát követ. Először a hajvonal húzódik hátrébb és a fejtetőn is fokozatosan ritkulni kezd a haj, majd végül a két ritkuló terület összetalálkozik. Ez a típusú kopaszodás egy jellegzetes U alakot formál a fej hátsó és oldalsó része körül.

A nők a kopaszodás folyamatát sokkal nehezebben dolgozzák fel, mint a férfiak. Sokszor a nőiességet jellemző dús hajkorona fokozatos elvesztése depressziót, pánikot, és az önbecsülés csökkenését is kiválthatja.

Nők esetében a kopaszodás két típusa figyelhető meg: a feminim típusú és a maszkulin típusú. Az első esetnél a fejbőr közepénél kezdődik el a haj ritkulása oly módon, hogy lecsökken a hajsűrűség és láthatóvá válik a fejbőr. A második esetben a kopaszodás a férfiakra jellemző módon történik. Szerencsére a legtöbb nőre nem ez a típusú kopaszodás a jellemző, ám a hajregenerálás megfelelő formában történő alkalmazása elengedhetetlen, bármelyik típusról is legyen szó.

Kapcsolódó cikkeink: Tudjon meg többet mit ajánlunk a hajhullásra, illetve milyen hajhullás elleni megoldásokkal tud védekezni a kopaszodás ellen.

Hormonális zavarok

A kopaszodás hátterében hormonális zavarok is állhatnak. A nők szervezetében a női hormonok (ösztrogén) és a férfi hormonok (androgén) is megtalálhatóak.

Normális esetben az ösztrogén van túlsúlyban, amelyek meghosszabbítják a haj növekedési ciklusát, talán ezért is olyan természetes a hosszú haj növesztése egy nő esetében. Amikor a hormonháztartás működése felborul, az androgén hormonok kezdenek nagyobb számban termelődni, amelyek lerövidítik a haj növekedési szakaszát és férfias típusú kopaszodás veszi kezdetét különösen akkor, ha a szervezet a DHT-ra (dihidro-tesztoszteron) fokozottan érzékeny.

Egyéb kiváltó okok

A hajhullás, vagy kopaszodás folyamatának egyéb kiváltó okai is lehetnek.

 • Vitaminhiány, illetve annak túladagolása;
 • Rossz vérkeringés, alacsony vérnyomás;
 • Fogamzásgátlók;
 • Időskori kopaszodás;
 • Egyoldalú táplálkozás (alacsony vitamin és ásványi anyag bevitel);
 • Véralvadást gátló gyógyszerek;
 • Pajzsmirigy, vese, illetve női hormonzavarok;
 • Hosszan tartó láz;
 • Hosszabb ideig fennálló stressz hatás;
 • Különböző gyulladások jelenléte (mandula, fog).

A felsorolás alapján látható, hogy a hajhullás okai számtalan tényezőre vezethetőek vissza, sok esetben ezek együttes hatása következtében alakul ki a nemkívánatos állapot.

A kopaszodás megelőzése

A kopaszodás általában nem egyik napról a másikra alakul ki. Vannak különböző előjelei, ennélfogva már a kezdeti fázisban is lehet tenni valamit.

A hajhullás folyamata még akkor is lassítható a megfelelő táplálkozással, a vitaminok és ásványi anyagok pótlásával, valamint megfelelő kozmetikumok használatával, amikor az genetikai okokra vezethető vissza.

A férfiak általában kevésbé fordítanak kellő figyelmet a megfelelő kozmetikum, sampon és hajápoló szerek kiválasztására, holott azok segítségével évekkel meghosszabbítható a haj eredeti állapota.

A Renokin sampon, hajregeneráló és vitalizáló kozmetikumok együttesen teszik lehetővé a haj és a hajas fejbőr egészségének fenntartását. Használatuk segítségével a hajhullás lelassítható, megállítható, valamint a folyamat visszafordítható.

1 Male pattern baldness Szerző: University of Maryland Medical Center Megjelent: 2011. 5. 13  http://www.umm.edu/ency/article/001177.htm

2 Female pattern baldness Szerző: University of Maryland Medical Center Megjelent: 2010. 3. 10  http://www.umm.edu/ency/article/001173.htm

3 Male Pattern Baldness Treatments Szerző: WebMD Megjelent: 2011. 10. 4  http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/hair-loss-treatments-men

4 A férfiak kopaszodásának okai Szerző: WebBeteg Megjelent: 2012. 3. 14  http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/12647/a-ferfiak-kopaszodasanak-okai

További cikkek

Hajhullás okai
Okok és azok kezelése A hajhullás okai közé számos tényező sorolható. Mielőtt azonban bármiféle kezelésbe kezdenénk, nem árt kideríteni, hogy mi áll a folyamat hátterében. Előfordul, hogy a hajhullá...

Hajnövesztés
  Nagyon sok ember vágya a dús, egészséges hajkorona, bizonyos esetekben pedig az extrém gyors hajnövesztés elérése, azonban sajnos olyan, hogy azonnali hajnövesztés nem létezik. De aggodalomr...

Kapcsolódó termékeink:

Renokin Haj Revitalizáló Program

A Renokin Haj Revitalizáló Program dúsítja, selymesebbé és fényesebbé teszi a hajat, aktív alkotórészeivel hatékonyan megelőzi a hajhullást, és új haj növekedését segíti elő mellékhatások nélkül.

Renokin lashlash

A Renokin Lash Lash szempillanövesztő folyadék (5 ml) segítségével nincs többé szükség műszempillára. Igéző tekintet természetesen, lépésről lépésre.


KEZDJEN BELE A HAJNÖVESZTÉSBE!

MegrendelemKlikk ide

Klinikailag tesztelve részletek itt

 • Kik használják!

  ... Ezt a blogot inkabb a lanyok figyelmebe ajanlom.
  Muszempilla, soros, tincses, 3D 4D 20D 󾌴 Ismeros szavak? 󾰀 Igen, en is...

 • Vélemények

  A hajhullásom megszűnt, jöhet az új frizura!

  Sok megpróbáltatás ért az évek folyamán, de a legrosszabbra nem voltam felkészülve. Eleinte csak azt vettem észre, hogy hullik a hajam, de hát ugyan, kinek nem?!? A problémát még csak nem is én, hanem a fodrásznőm vette észre. Foltos hajhullás. Értetlenül álltam a dologhoz, és ő sem tudott kellő információt adni a pontos megoldásról, így az internethez szaladtam, és mentsváramként a Renokint választottam. Bárcsak pasiválasztásban lennék ilyen profi! A hajhullásom megszűnt, itt az ideje egy új frizurát választanom.

  - Kriffel Mária

  Őszintén köszönöm a találmányukat!

  Nagyon régóta keseríti meg az életünket a feleségemmel a kopaszodásom. Többször meg kellett gondolnom magam, hogy hol és kivel találkozom - mivel engem nagyon zavart ez a állapot, nem tudtam vele mit kezdeni. A környezetem próbált nagyon toleráns lenni ezzel a helyzettel, mert tudták, h mennyire bánt és nagy öröm volt számomra, amikor rég nem látott családom nagyon meglepődve megjegyezte, hogy nem tudják mi történt de mintha fiatalodtam volna. Klárika testvérem vette észre először. Őszintén köszönöm a találmányukat! Drága hajbeültetési eljárásokra meg nem volt pénzem. Nekem végre megnőtt az önbizalmam, senkit sem zavar többe, h milyen a külsőm. Egy a bajom a termékkel, h minden nap használni kell, de mar meg szoktam ...

  - Kalóczi Tamás

  Olvasson további véleményeket…

  Bőrgyógyász ajánlásával

  Dr. Apostol Éva vagyok, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen diplomáztam, majd a szakvizsgáig a X.ker Bőrgondozóban szereztem nagy gyakorlatot. Később a Központi Honvéd Kórház bőrgyógyászati osztályán dolgoztam, ahol neves bőrgyógyászoktól megtanultam, hogy ne csak a bőrtüneteket, hanem az egész \"embert\" vizsgáljam. 20 éve folytatok magánrendelést. Nem szokásom termékeket támogatni de a Renokint használó betegeim olyan szép sikereket értek el, hogy úgy döntöttem, szívesen adom a nevem egy ilyen termékhez, mely ráadásul bizonyítottan működik. Számomra az is megyőzo volt , hogy proDERM klinika végezte a klinikai teszteket , hasonlóan mint a L’Oreal, Revlon és Henkel termékekét is. A bőrgyógyászatot nagyon nehéz, de gyönyörű szakmának tartom, ami számomra nem csak hivatás, hanem hobby is, így a legnagyobb ajándék számomra a gyógyult, elégedett páciens.
  Kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal a drapostol.eva@gmail.com e-mail címen. 48 belül válaszolok Önnek.

  Ügyfélszolgálat

  Megrendelésével kapcsolatban forduljon ügyintézőnkhöz: (06) 1 999 6211
  ugyfelszolgalat@renokin.eu
  8.00-16.30 óra között


  Szaktanácsadás:

  Dr. Apostol Éva
  Kérdéseit a drapostol.eva@gmail.com
  e-mail címen teheti fel szakemberünknek, aki 48 órán belül válaszol Önnek


  100%-os pénzvisszafizetési garancia!

  Kiszállítás 24 órán belül

  Természetes összetevőket tartalmaz