Hajhullás

A hajhullás okai nemtől függően több tényező közrejátszására vezethetők vissza. Tanulmányok szerint a napi 100-150 szál haj elvesztése normális, ezért ebben az esetben még nem kell az okokat keresni, ez egy természetes folyamat.

A haj növekedésének szakaszai

Hajhullás

Az emberi haj természetes növekedése három szakaszból áll: anagén, katagén és telogén fázis.

Az anagén, vagyis a növekvő fázisban a szőrtüsző növekszik, a katagén (átmeneti) fázisban kihullik, a telogén (nyugvó-alvó) fázisban pedig pihen és megújul. Normális esetben a hajunk mintegy 10%-a folyamatos nyugalmi (telogén) fázisban van, ezek ilyenkor nem növekednek.

A hajhullás okai

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb hajhullás nem hozható összefüggésbe szisztémás vagy belső szervi megbetegedéssel, sem a szegényes étrenddel, ám olykor valóban ez a hajhullás oka.

Gyakori eset, hogy a haj egyszerűen elvékonyodik, mint egy előre meghatározott genetikai tényező, vagy egyszerűen az öregedési folyamatok eredményeként történik meg. Számos férfi és nő tapasztalja a hajuk enyhe és többnyire normális fiziológiai elvékonyodását a harmincas-negyvenes éveik elején. A normál életritmus megváltozása – beleértve az ideiglenes, súlyos stresszt, a hormonális változást, mint a terhesség, a pubertáskor vagy a menopauza is – a reverzibilis hajhullás kialakulásáért felelős tényező lehet.

A hajhullás okozói lehetnek még olyan betegségek is, mint a pajzsmirigy-betegségek, de a vashiányos vérszegénység is a hajhullás kialakulásához vezethet. Bár számos gyógyszer lehetséges mellékhatásaként a hajhullás is fel van tüntetve, ezek a pirulák mégsem a közös átfogó okai a haj elvékonyodásának vagy a hajhullás kialakulásának. Másrészről azonban a rákos sejtek kezelése esetében és az immunszupresszív gyógyszerek alkalmazásakor – beleértve a kemoterápiát is – a hajhullás nagyon gyakori mellékhatás. Teljes hajvesztés azonban nagyon ritkán fordul elő kemoterápiás kúra után, a haj általában 6-12 hónapon belül újranő.

A hajhullás besorolása

A hajhullást számos módon osztályozzák. Ennek egyik hasznos módszere annak megállapítása, hogy a hajhullás kis területre lokalizált-e és foltos (alopecia areata), vagy nagy területet, esetleg az egész fejbőrt érinti (diffúz). A hajhullás egyéb orvosi besorolása lehet még a hegesedéssel vagy nem hegesedéssel járó hajhullás is.

A foltos hajhullás

Kiváltó okai ma még ismeretlenek, bár feltehetően egyfajta autoimmun betegség (a szervezet saját magát, jelen esetben a saját szőrtüszőt támadja meg) állhat a háttérben, de okozhatják pszichés, helyi fertőzések, gyulladások (fog, mandula stb.) és hormonális betegségek is.

Általános vagy diffúz hajhullás

Ebben az esetben a fejbőrön lévő összes haj elvékonyodik anélkül, hogy foltokban vagy nagyobb területen hullana. Míg ez a fajta hajhullás nem tűnik fel másoknak, gyakran az egyén úgy érzi, hogy a haja nem olyan tömött és vastag, mint korábban volt.

Androgén hajhullás alopécia, más néven férfi-típusú

Az androgén kopaszodás kialakulásában, melyben az európai férfiak mintegy 60%-a érintett, a tesztoszteron játssza a vezető szerepet. Ezt a hajhullás-típust gyakran tulajdonítják genetikai hajlamnak. Eredetileg hagyományosan csak férfiakra vonatkoztatták, de ma már tudjuk, hogy mindkét nemet érinti. Ez a fajta hajhullás a férfiak esetében gyakran gyorsabban, korábban és szélesebb körben alakul ki, mint a nőknél. A kialakulásának pontos oka azonban egyelőre még nem ismert.

Néhány tévhit a férfikopaszsággal kapcsolatban

A kopaszság anyai ágon a férfirokonságtól öröklődik.
Valójában a kopaszság öröklődése a család mindkét ágáról jöhet.

A hosszabb haj megterheli a gyökereket.
Ez nem igaz, és a kalapviselés sem fojtja el a fejbőr vérkeringését, hogy hajhullás kialakulásához vezessen.

További tévhitek…
A sampon használata nem gyorsítja fel a kopaszodást.
A rossz vérkeringés nem okoz hajhullást, ugyanakkor a masszírozás nem állítja meg a hajhullás folyamatát.

Hajhullás nőknél

A nők esetében is lehet genetikai háttere a hajhullásnak, bár az ő esetükben inkább nagyobb területre kiterjedő (diffúz) hajhullás kialakulásról kell beszélni.

A nőknél jóval kisebb a valószínűsége a korona és az elülső hajvonal elvesztésének. A ritkuló haj folyamata általában fokozatos és gyakran évekig tart, mielőtt ez nyilvánvalóvá válna mások számára is. A korral egy normális elvékonyodás indul meg, mely sokszormár a harmincas évek elején elkezdődik. A hajhullás kellemetlenségeitől több nő szenved, mint férfi.

További cikkek

Kapcsolódó termékeink:

Renokin Haj Revitalizáló Program

A Renokin Haj Revitalizáló Program dúsítja, selymesebbé és fényesebbé teszi a hajat, aktív alkotórészeivel hatékonyan megelőzi a hajhullást, és új haj növekedését segíti elő mellékhatások nélkül.

Renokin lashlash

A Renokin Lash Lash szempillanövesztő folyadék (5 ml) segítségével nincs többé szükség műszempillára. Igéző tekintet természetesen, lépésről lépésre.


KEZDJEN BELE A HAJNÖVESZTÉSBE!

MegrendelemKlikk ide

Klinikailag tesztelve részletek itt

 • Kik használják!

  ... Ezt a blogot inkabb a lanyok figyelmebe ajanlom.
  Muszempilla, soros, tincses, 3D 4D 20D 󾌴 Ismeros szavak? 󾰀 Igen, en is...

 • Vélemények

  3 héten belül szempillája gyönyörü lesz!

  Lányok, hölgyek figyelem! Aki nem elégedett a szempillája hosszúságával vagy sűrűségével, próbálja ki a lash lash szempilla novelőt, 3 héten belül szempillája gyönyörü lesz! Ezt saját tapasztalatból mondom. Műszempilla szóba sem jöhet többet... mindenkinek ajánlom!

  - Szűcs Mónika

  Őszintén köszönöm a találmányukat!

  Nagyon régóta keseríti meg az életünket a feleségemmel a kopaszodásom. Többször meg kellett gondolnom magam, hogy hol és kivel találkozom - mivel engem nagyon zavart ez a állapot, nem tudtam vele mit kezdeni. A környezetem próbált nagyon toleráns lenni ezzel a helyzettel, mert tudták, h mennyire bánt és nagy öröm volt számomra, amikor rég nem látott családom nagyon meglepődve megjegyezte, hogy nem tudják mi történt de mintha fiatalodtam volna. Klárika testvérem vette észre először. Őszintén köszönöm a találmányukat! Drága hajbeültetési eljárásokra meg nem volt pénzem. Nekem végre megnőtt az önbizalmam, senkit sem zavar többe, h milyen a külsőm. Egy a bajom a termékkel, h minden nap használni kell, de mar meg szoktam ...

  - Kalóczi Tamás

  Olvasson további véleményeket…

  Bőrgyógyász ajánlásával

  Dr. Apostol Éva vagyok, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen diplomáztam, majd a szakvizsgáig a X.ker Bőrgondozóban szereztem nagy gyakorlatot. Később a Központi Honvéd Kórház bőrgyógyászati osztályán dolgoztam, ahol neves bőrgyógyászoktól megtanultam, hogy ne csak a bőrtüneteket, hanem az egész \"embert\" vizsgáljam. 20 éve folytatok magánrendelést. Nem szokásom termékeket támogatni de a Renokint használó betegeim olyan szép sikereket értek el, hogy úgy döntöttem, szívesen adom a nevem egy ilyen termékhez, mely ráadásul bizonyítottan működik. Számomra az is megyőzo volt , hogy proDERM klinika végezte a klinikai teszteket , hasonlóan mint a L’Oreal, Revlon és Henkel termékekét is. A bőrgyógyászatot nagyon nehéz, de gyönyörű szakmának tartom, ami számomra nem csak hivatás, hanem hobby is, így a legnagyobb ajándék számomra a gyógyult, elégedett páciens.
  Kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal a drapostol.eva@gmail.com e-mail címen. 48 belül válaszolok Önnek.

  Ügyfélszolgálat

  Megrendelésével kapcsolatban forduljon ügyintézőnkhöz: (06) 1 999 6211
  ugyfelszolgalat@renokin.eu
  8.00-16.30 óra között


  Szaktanácsadás:

  Dr. Apostol Éva
  Kérdéseit a drapostol.eva@gmail.com
  e-mail címen teheti fel szakemberünknek, aki 48 órán belül válaszol Önnek


  100%-os pénzvisszafizetési garancia!

  Kiszállítás 24 órán belül

  Természetes összetevőket tartalmaz