Foltos hajhullás

A foltos hajhullás, más néven alopecia areata a hajas fejbőrön ovális, vagy kerek területeken figyelhető meg, miközben a fejbőr többi területein a hajsűrűség változatlan.

Foltos hajhullás

A foltos hajhullás jó okkal riasztó lehet, hiszen számos betegség állhat a háttérben, melyek a problémáért felelősek. Sajnos némely közülük súlyos állapotra is utalhat. A foltos hajhullás oka lehet akár egy adott gyógyszer mellékhatása is.

A foltos hajhullás nem fertőző betegség, sokkal inkább más betegségek tünete, de az okát minden esetben szükséges feltárni, hiszen kezelni kell. A foltos hajhullás leggyakrabban a fejbőrön alakul ki, de megjelenhet a test bármely más részein is ahol szőr található (szempilla, szemöldök, szakáll, bajusz, orrszőrzet, szeméremszőrzet).

Egyénenként eltérő módon, lassan vagy nagyon gyorsan is kialakulhat a foltos hajhullás. Először csak a haj ritkulása figyelhető meg a hajas fejbőr egyes területein, majd végül foltokban kopasz területek alakulnak ki, ezért kapta a foltos hajhullás elnevezést.

A foltos hajhullás kialakulása általában gyermekeknél és fiatal felnőtteknél figyelhető meg, az esetek ötödénél akár körömelváltozások is társulhatnak a tünetekhez.

A foltos hajhullás okozta hajhiányos foltok nagysága változó, az ujjbegynyi területtől kezdődően kiterjedhet az egész fejbőrre. Amikor a teljes fejbőr elveszti hajszálait, azt totális alopéciának nevezzük.

A lefolyási idő elég széles skálán mozog, főként attól függ, hogy milyen gyorsan kerül feltárásra a foltos hajhullás alapvető oka. Amikor a hajhiányos területek széli részein a hajszálak fájdalommentesen és könnyen eltávolíthatók, akkor a foltos hajhullás folyamata még nem állt meg, olyankor az valószínűleg tovább is terjed.

Kapcsolódó cikkeink: Olvasson tovább kopaszodás kialakulásának okairól! Számos módszer létezik a hajhullás ellen, amit Önnek is tudnia kell.

Kialakulásának okai

Sajnos a foltos hajhullás kialakulásának pontos oka ma még nem ismert, de többnyire az autoimmun betegségek közé sorolják a szakértők.

Tudományos megfigyelésekre támaszkodva feltételezik, hogy az immunrendszer sejtjei tévedésből a hajszálakat idegen testeknek tekintik, és mindenáron meg akarnak tőlük szabadulni. A hajhagymákban található hajképző mátrix sejteket veszik célba, aminek következtében az adott területeken a hajszálak kihullnak.

Mivel a foltos hajhullás során a hajhagymák legtöbbször nem károsodnak, ezért az immunrendszer helyreállta után a haj újra visszanőhet. A foltos hajhullás után az új hajszálak színe fehér, és csak később nyerik vissza a régi egészséges alakjukat, színüket.

A foltos hajhullás kialakulásának okai között szerepelhetnek még olyan betegségek is, mint a hormonzavar, mérgezés, pajzsmirigy működésének rendellenességei, különböző gyulladásos folyamatok, idegrendszeri zavarok, élősködők, illetve genetikai öröklöttség is állhat a háttérben, különösen Down-kóros betegek esetében.

Foltos hajhullás kezelése

A foltos hajhullás esetében is, csakúgy, mint minden más hajhullásnál, először a kiváltó okot kell megkeresni. A vizsgálat általában egy teljes vérképpel szokott kezdődni, csak azután határozható meg bármilyen gyógymód a hajhullásra.

Foltos hajhullás

Kezelés során, mivel a hajhagymák nem károsodnak, fontos a hajnövekedés stimulálása, vérbőség előidézése, valamint a hajhagymák regenerálása és működésük serkentése, a haj ápolása a megfelelő módon sokat segíthet ilyen esetekben. A hajhullás elleni vitamin, akár külsőleg, akár belsőleg való alkalmazása erősíti az immunrendszert, a foltos hajhullás sok esetben ezzel a módszerrel visszafordítható, kezelhető.

A világszínvonalú Renokin termékcsalád ma már Európában, hazánkban is elérhető, mely napjainkban a legkiemelkedőbb kozmetikum program a hajhullás kezelésére, a haj növekedésének gyorsítására. A Renokin Program tagjai a sampon, a kondicionáló és az oldat, melyek együttes használatával akár a foltos hajhullás is kezelhető.

További cikkek

Hajhullás ellen
A szép haj megőrzése Nagyon sok embert foglalkoztat manapság a hajhullás problémája, holott ez egy bizonyos szintig természetes folyamat. Az jelent csak bajt, ha ennek a foka nagymértékben eltér a no...

A hajhullás okai – hatásos kezelés hajhullás ellen
A hajhullás okai sokfélék lehetnek, de mielőtt belekezdenénk a kezelésbe, fontos kideríteni, mi állhat a hajhullás folyamatának hátterében. Ha naponta 100-150 hajszál hullik ki, az a természetes hajh...

Kapcsolódó termékeink:

Renokin Haj Revitalizáló Program

A Renokin Haj Revitalizáló Program dúsítja, selymesebbé és fényesebbé teszi a hajat, aktív alkotórészeivel hatékonyan megelőzi a hajhullást, és új haj növekedését segíti elő mellékhatások nélkül.

Renokin lashlash

A Renokin Lash Lash szempillanövesztő folyadék (5 ml) segítségével nincs többé szükség műszempillára. Igéző tekintet természetesen, lépésről lépésre.


KEZDJEN BELE A HAJNÖVESZTÉSBE!

MegrendelemKlikk ide

Klinikailag tesztelve részletek itt

 • Kik használják!

  ... Ezt a blogot inkabb a lanyok figyelmebe ajanlom.
  Muszempilla, soros, tincses, 3D 4D 20D 󾌴 Ismeros szavak? 󾰀 Igen, en is...

 • Vélemények

  Mindenkinek ajánlom a Renokint.

  Szűcs Józsefné vagyok, már több mint fel éve használom az Renokin hajnövesztőt. Amióta használom nagyon megkönnyebbültem, a hajhullásom megszünt, és a hajzatom mintha újjáéledt volna. Nem csupán az új hajszálakról beszélek most, hanem arról a pár őszhajszálról, ami miatt úgy fájt a fejem ...egyszerűen, nem találom őket!!! Mindenkinek ajánlom a renokint. Most rendelem a következő adagot.

  - Szűcs Józsefné

  Olvasson további véleményeket…

  Bőrgyógyász ajánlásával

  Dr. Apostol Éva vagyok, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen diplomáztam, majd a szakvizsgáig a X.ker Bőrgondozóban szereztem nagy gyakorlatot. Később a Központi Honvéd Kórház bőrgyógyászati osztályán dolgoztam, ahol neves bőrgyógyászoktól megtanultam, hogy ne csak a bőrtüneteket, hanem az egész \"embert\" vizsgáljam. 20 éve folytatok magánrendelést. Nem szokásom termékeket támogatni de a Renokint használó betegeim olyan szép sikereket értek el, hogy úgy döntöttem, szívesen adom a nevem egy ilyen termékhez, mely ráadásul bizonyítottan működik. Számomra az is megyőzo volt , hogy proDERM klinika végezte a klinikai teszteket , hasonlóan mint a L’Oreal, Revlon és Henkel termékekét is. A bőrgyógyászatot nagyon nehéz, de gyönyörű szakmának tartom, ami számomra nem csak hivatás, hanem hobby is, így a legnagyobb ajándék számomra a gyógyult, elégedett páciens.
  Kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal a drapostol.eva@gmail.com e-mail címen. 48 belül válaszolok Önnek.

  Ügyfélszolgálat

  Megrendelésével kapcsolatban forduljon ügyintézőnkhöz: (06) 1 999 6211
  ugyfelszolgalat@renokin.eu
  8.00-16.30 óra között


  Szaktanácsadás:

  Dr. Apostol Éva
  Kérdéseit a drapostol.eva@gmail.com
  e-mail címen teheti fel szakemberünknek, aki 48 órán belül válaszol Önnek


  100%-os pénzvisszafizetési garancia!

  Kiszállítás 24 órán belül

  Természetes összetevőket tartalmaz